luni, 23 iunie 2014

Despre culoare in art journaling

articol tradus si adaptat dupa articolul de aici


Cautand informatii si tehnici despre art journaling, am gasit un articol interesant si cu informatii importante pentru cei ce vor sa inceapa un jurnal de arta - alegerea culorii.



Aceasta poate face diferenta in jurnalul vostru si, mai ales, intr-un jurnal de calatorie.
Indiferent in ce mediu lucrati - fotografie, acuarele, desen, colaj sau mixed media - alegerea culorilor este importanta si anumite reguli trebuie aplicate.

In jurnalele de calatorie, culoarea poate da starea unui loc, la fel ca temperatura, vechimea si multe altele. Artistii vorbesc deseori despre importanta momentului, cand picteaza un peisaj. La fel se intampla si cu jurnalele de calatorie. Dar, cand esti pe drum si ai doar 20 de minute sa captezi o scena in jurnalul tau, culoarea poate fi cel mai important element, dupa o schita care reprezinta cele mai importante puncte de reper din peisaj.

Culoarea si emotiile

Luati in considerare culorile care va transmit emotie. Nu neaparat, la modul cel mai simplu, de genul "rosu = furie" sau "rosu=dragoste"...
Pentru mine (n.t. pt cea care a scris articolul initial), rosu inseamna pasiune... care ar putea sa insemne furie, dragoste sau chiar unele forme de entuziasm.
Pentru dragostea tip "fericiti pana la adanci batraneti", culorile ar fi rosu, roz si alb.
Furia ar fi nuante de rosu... multe tipuri de rosu, mai ales daca nu se prea potrivesc,asa cum sunt purpuriu, rosu aprins si roz bebelus.
Apoi vine culoarea mov... ce inseamna mov pentru voi? Familia regala? Pastele? O culoare accent de Halloween?
De obicei, impactul  nu vine atat de mult dintr-o singura culoare, ci din felul in care combinati culorile.

Culoarea in jurnalele personale

monochromatic image in art journal
Apasati pe imaginea de mai jus, pentru a o vedea in detaliu. Vedeti cum ochii sunt atrasi de zona mica de culoare diferita care este, aproape in totalitate, verde monocrom?
Comparati aceasta imagine cu colajul de mai jos, ce utilizeaza o varietate de culori. Ochii se tot misca deasupra imaginii, cautand un loc pe care sa "aterizeze"
july 2004 art journal collage
Aceasta e doar o singura modalitate de a utiliza culoarea, pentru a crea diferite efecte vizuale... in plus fata de impactul emotional al imaginilor si culorilor insisi.

Daca nu aveti inspiratie si nu stiti ce culori merg impreuna, cel mai bine ar fi sa iesiti afara si sa va inspirati de acolo... Nu stiu daca ati observat, dar, cumva, natura potriveste intotdeauna culorile... daca totusi, vreti sa gasiti inspiratia direct pe calculator, puteti sa va faceti un cont pe pinterest (daca nu aveti deja) si sa intrati aici, pentru inceput. 

Pana la articolul viitor, va las cu o imagine gasita aici, care mi-a placut de la prima vedere, care poate servi si ca inspiratie pentru diverse pagini.


 Seara frumoasa,

CrisStina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu