miercuri, 4 iunie 2014

Daca e miercuri, e Mod Podge!

Probabil toata lumea a auzit despre Mod Podge, adezivul minune ce poate fi folosit in sute de feluri...
Stiati ca Mod Podge exista pe piata din 1967? Este un adeziv pe baza de apa, non-toxic, perfect pentru crafteri de toate varstele.
In fiecare saptamana, voi posta cate un articol despre modalitatile diverse in care poate fi utilizat acest adeziv.
Astazi insa, fiind prima data, va voi prezenta cele mai importante produse din gama produselor Plaid (producatorii Mod Podge), si anume:

Mod Podge Classic: Sub aceasta denumire, se gasesc 2 formule, si anume Gloss si Matte. Acum peste 40 de ani, cand formula Mod Podge a fost dezvoltata, aceste doua produse au fost lansate. Singura diferenta intre ele este aspectul ce rezulta dupa uscare, si anume o suprafata lucioasa, in cazul Mod Podge Gloss si una mata, in cazul Mod Podge Matte.
Rezultat: excelent pentru majoritatea proiectelor si majoritatea suprafetelor. 

Okay. Acum ca cele doua formule clasice se nascusera, cei de la Mod Podge s-au gandit: "Ce ar fi daca am dezvolta Mod Podge in mai multe formule - pentru nevoi specifice? Si chiar asa au facut. Au pastrat formula clasica, asa ca daca vi se pare ca unele proprietati ale noilor produse sunt identice cu cele clasice, aveti dreptate. Dar ganditi-va - puteau sa renunte la ele? No way.

Antique Mod Podge: Sunt persoane care iubesc aspectul antichizat, vintage al proiectelor. Poti utiliza vopsea acrilica pentru acest efect, dar e nevoie de putina indemanare pentru asta. Antique Mod Podge iti da posibilitatea sa obtii acest efect pur si simplu aplicand-ul pe suprafata respectiva cu pensula. Aceasta formula are un aspect mat. 
Rezultat: finisaj mat cu un aspect usor maroniu, ce da aspect vintage proiectelor tale, fara a fi nevoie de trecerea timpului.

Brushstroke Mod Podge: Vrei sa obtii aspectul unei imagini pictate manual, fara sa platesti "pretul corect" pentru asta? Pur si simplu aplica Brushstroke Mod Podge pe deasupra imaginii respective, pentru un look artistic. Are doua variante, Gloss si Matte.
Rezultat: Foarte texturat si dimensional (in acelasi timp, transparent) si da impresia pictarii manuale. 

Dishwasher Safe Mod Podge: Clientii l-au cerut si l-au primit! Formula a fost dezvoltata si lansata in ianuarie 2014. Lipeste, izoleaza si are un aspect final ca un Mod Podge obisnuit, dar obiectele acoperite cu el pot fi spalate in masina de spalat vase! Totusi, obiectele decorate cu ajutorul acestei formule, nu trebuie utilizate pentru mancare sau sa ajunga la nivelul gurii (pentru pahare, poate fi aplicat pana la 2-3 cm sub nivelul de sus), insa acum puteti decora cesti, pahare si farfurii cu ajutorul acesteia... si sa le spalati! Aspectul final este lucios.
Rezultat: Se foloseste pentru a adauga hartie sau materiale textile pe un obiect pe care doriti sa il puteti spala (fie la masina de spalat fie de mana).

Extreme Glitter Mod Podge: Este un fel de Sparkle Mod Podge pe steroizi... :) Lasand gluma la o parte, aceasta formula contine glitter foarte fin si in cantitate foarte mare. Asa ca nu e bine de aplicat pe o hartie sau material unde va doriti detalii foarte mici. Arata bine pe orice fel de culori sau suprafete, dar cel mai bine pe suprafete inchise la culoare, deoarece iese foarte bine in evidenta. De asemenea, arata bine pe sticla. 
Rezultat: Finisaj incredibil de stralucitor, ce arata foarte bine pe suprafete intunecate. Ganditi-va la tematica "galaxie"!   

Fabric Mod Podge: Credeati ca doar pe lemn sau hartie se fac proiectele de decoupage? Se fac si pe textile! Si nu numai. Ei bine, aceasta formula le face pe amandoua. Puteti decupa imagini pe care sa le aplicati pe materiale textile. Pentru a pregati materialul ce urmeaza a fi folosit pentru decorare, aplicati cu pensula un strat de Fabric Mod Podge si lasati sa se usuce, inainte de a-l taia. Previne desirarea acestuia.
Rezultat: Folositi pentru a pregati materialele pentru decoupage si pentru a adera imagini la materiale textile.

Glow-in-the-Dark Mod Podge: adica Mod Podge fosforescent. Pentru un efect foarte stralucitor, trebuie aplicate cateva straturi suprapuse... adica aplicati un strat, asteptati sa se usuce si aplicati inca unul. Este perfect pentru proiectele pentru copii si pentru cele de Halloween.
Rezultat: Efectul final nu se vede cand lumina e aprinsa, dar straluceste in intuneric. Expuneti la lumina pentru a-l reincarca! 

Hard Coat Mod Podge: Aceasta formula a fost creata special pentru mobila si alte piese functionale. Ofera protectie in plus proiectelor ce sunt utilizate des. Are un finisaj satinat, care este undeva intre mat si lucios. In cazul in care suprafata este zgariata, zgarieturile nu se vad, ca atunci cand suprafata este acoperita cu MP Matte sau Gloss.
Rezultat: perfect pentru piese de mobilier. Este cel mai durabil tip de Mod Podge.

Kids WashOut Mod Podge: Formulele standard Mod Podge sunt destul de rezistente si nu neaparat foarte usor de inlaturat de pe imbracaminte sau alte suprafete. Asa au fost facute sa fie! Aceasta formula speciala a fost creata pentru a fi utilizata de catre copii - acestia o pot varsa din greseala pe imbracaminte sau mobila, insa puteti sta fara grija! Nu ca v-ati dori sa o varsati pe canapea, insa, in cazul in care ajunge acolo, nu veti avea nicio problema in a o inlatura.
Rezultat: Un efect lucios, tipic, dar care se curata mult mai usor de pe haine si mobila. 

Outdoor Mod Podge: Proiecte de decoupage + lucruri care stau pe afara... = Outdoor Mod Podge? Da! Protejeaza proiectele de decupaj de umezeala si alte elemente de afara. Perfect pentru vase de lut. 
Rezultat: Destul de simplu: Pentru orice proiect de decoupage pe care vreti sa il tineti afara.

Paper Mod Podge: Multa lume este confuza in legatura cu aceasta formula - ce, Mod Podge normal nu poate fi utilizat cu hartie? Ba da! Totusi, cei de la Mod Podge au realizat ca exista un grup de utilizatori care folosesc proiecte mai avansate cu hartie - mai exact - scrapbooking.  Aceste persoane doresc ca proiectele lor sa reziste mult in timp - ceea ce inseamna ca si lipiciul folosit sa reziste la fel de mult.
Rezultat: Calitate de arhivare, ajuta fotografiile si hartiile sa nu se ingalbeneasca din cauza trecerii timpului si extinde viata proiectelor de scrapbooking. Exista in doua variante: cu finisaj mat sau lucios.

Satin Mod Podge: Acesta este la fel cu cele doua formule clasice, insa efectul final este satinat. Ce inseamna un efect satinat? Ofera obiectelor un aspect lucios, dar soft, undeva intre mat si lucios. De asemenea, zgarieturile se vad mai greu decat pe cele doua formule clasice.
Rezultat: este foarte bun pentru proiecte in care va doriti un aspect final nici lucios, nici mat si rezistent la zgarieturi. 
 
Sparkle Mod Podge: Stiati ca exista un Mod Podge care are glitter in el, gata adaugat? Yeap. Sparkle Mod Podge contine piese de glitter cu efect de curcubeu (holograma) intr-o baza lucioasa. Folositi cateva straturi suprapuse pentru mai multa stralucire. 
Rezultat: Adauga stralucire proiectelor dvs in minim un strat. Arata foarte bine pe suprafete inchise la culoare. 
FORMULE SPECIALE 
Sunt cateva formule speciale care nu lipesc, dar se comporta ca straturi de finisare speciale si sunt complementare pentru toate cele de deasupra. Acestea sunt:
Mod Podge Crackle Medium: Folositi pentru a adauga un strat cu crapaturi, peste Mod Podge-ul deja adaugat proiectului. Va fi nevoie sa adaugati o vopsea contrastanta deasupra, pentru a fi vizibil - insa va va placea cu siguranta aspectul final.
Rezultat: Aspect de crapaturi foarte fine, ca o coaja de ou.

Mod Podge Dimensional Magic: Rasinile traditionale va ofera un finisaj rezistent si dur, dar sunt toxice si solicita amestecarea - nu si Dimensional Magic! Acest produs adauga un finisaj ca si cel al rasinei si se usuca transparent. Aceasta formula se gaseste in trei forme - Clear - transparenta, Gold Glitter - aurie si Silver Glitter - argintie.
Rezultat: Obtineti efectul rasinei/rasinei epoxidice, fara componentele toxice si fara a amesteca. Se usuca transparent si adauga dimensiune.

Mod Podge Photo Transfer Medium: Puteti utiliza aceasta formula pentru a crea aplicatii folosind orice fotografie originala. De asemenea, puteti transfera imaginile pe materiale sau lemn. De tinut cont ca formula nu este transparenta, ci alba - deci orice veti transfera, va avea un background alb. E nevoie de putina experienta pentru a utiliza aceasta formula, insa o data ce va obisnuiti cu ea, nu veti mai avea limitein ceea ce tranferati.
Rezultat: Un transfer opac de fotografie, care lasa totusi sa se simta relieful suprafetei de dedesubt.

Mod Podge Super Gloss: Nu puteti utiliza aceasta formula pentru a lipi - scopul acesteia este de a obtine o suprafata finala foarte fina, cu aspect de rasina, pe o suprafata mare. Se utilizeaza peste suprafete deja acoperite cu alte formule Mod Podge. Apoi folositi Super Gloss pentru finisare. Este autonivelanta si mai groasa decat Mod Podge-ul original. Este mai subtire decat Dimensional Magic.
Rezultat: O suprafata foarte stralucitoare si transparenta, care e putin mai groasa decat Mod Podge-ul obisnuit.

Acest articol a fost preluat si tradus de pe http://modpodgerocksblog.com  si sper sa va fie de ajutor in alegerea formulei de Mod Podge potrivite pentru proiectul vostru urmator.

O seara frumoasa va doresc!

CrisStina

Un comentariu:

  1. Pentru puzzle ce recomandati? Mentionez ca Vreau sa il lipesc si sa il pun in bucatarie. Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere